Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Rovar, pók képes leírás - Háziállat.tlap.hu
részletek »

Rovar, pók - Háziállat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: haziallat.tlap.hu » Rovar, pók
Keresés
Találatok száma - 5 db
Kaszáspókok

Kaszáspókok

A rágócsápok (chelicerák) ollósak; a tapogatók néha hosszúak és lábalakúak. A szemek többnyire két nagy fekete pont alakjában a fejtoron kiemelkedő dudoron ülnek. A lélekzés szolgálatában álló csöves tracheákkal rendelkeznek; ezek stigmái többnyire a potroh tövén fekszenek; az afrikai és amerikai trópusokban elterjedt Cryptostemmida-családba tartozó, vak fajok, a fejtor hátulsó szélén viselik a légzőréseket. A Phalangida-család igen hosszúlábú fajai között vannak olyanok, melyeknek lábízein is láthatunk apró, kerek légzőnyílásokat, hozzátartozó belső tracheacsövekkel. Az ezekre vonatkozó ismereteink még hiányosak. Kolosváry Gábor szerint összesen 16 ilyen accessoricus stigma nyílik a 8 láb szárízein. A hiányzó Malpighi-féle edények helyett találunk egy-két pár coxális mirigyet, mint kiválasztószerveket, melyek a 3. és 4. lábpár tövén nyílnak. A hímek és nőstények általában könnyen megkülönböztethetők egymástól; előbbieknek többnyire nagy párzási szervük, utóbbiaknak hosszú tojócsövük van; a hímek tapogatói egyes fajokra nézve jellemző módon hatalmasan fejlődnek ki. A kaszáspókok általában sötétes, kissé nedves helyeken tartózkodnak; nappal csak egyes fajok mutatkoznak bátrabban

Madárpók Kedvelők Egyesülete

Madárpók Kedvelők Egyesülete

A legtöbb ember furcsának tartja a madárpókok házi kedvencként tartását, és általában nehezen értik meg, hogy a madárpók szinte tökéletes kedvenc. A madárpókok nem mindenki számára ideális jószágok, mivel rendkívül egyszerű teremtmények, idejük legnagyobb részét egy helyen üldögélve, elbújva töltik. Valahogy olyanok, mint a halak, nem lehet őket simogatni, nem dorombolnak, és nem lehet őket megtanítani a saját nevükre. Mégis érdekesek, hiszen sokféle formájú, színű, méretű és életmódú faj akad köztük. A pókoknak jó néhány előnyös tulajdonságuk is van a többi házi kedvenccel szemben. Általában nem igényelnek napi gondoskodást - etetést, tisztítást -, nincsen szaguk, nem szemetelnek, stb. A megfelelően kialakított terrárium pedig a lakásunk dísze lehet, belopva messzi, egzotikus tájak egy kis darabját otthonunkba.

Pókok

Pókok

A pókok (Araneae) a pókszabásúak osztályának egyik rendje. Két testrésszel, nyolc lábbal, csáprágóval rendelkező, ragadozó életmódot folytató ízeltlábúak. 3 alrend, 111 család és mintegy 40 000 faj tartozik közéjük. Minden pók termel pókhálóselymet, egy vékony, erős proteinszármazékot, amit (a legtöbb esetben) a hasuk végében lévő mirigyek termelnek, választanak ki. Sok fajuk használja ezt fel arra, hogy zsákmányát elejtse. Ennek ellenére több faj háló nélkül vadászik. A selymet felhasználják még közlekedésre, fészekkészítésre, sperma tárolására és az áldozat becsomagolására. Az Uloboridae és a Holarchaeidae családba tartozó fajokat leszámítva (ez kb. 350 faj) mérget termelnek, amelyet vadászatkor és önvédelemkor alkalmaznak. Mindössze 200 faj ismert, melynek mérge az ember egészségére is veszélyes lehet. A nagyobb méretű pókok marása fájdalmas, de maradandó károsodást nem okoz.

Rovarok blog

Rovarok blog

Ezt a blogot a Magyar Rovartani Társaság tagtársai üzemeltetik. A célunk az, hogy a Magyar Rovartani Társaság programjairól, rovaros témákról beszámoljunk. Akinek van kedve, lépjen be az idén 102 éves Magyar Rovartani Társaságba. Előadások, kirándulás, rovarászás.

Rovarok, bogarak, pókok fórum

Rovarok, bogarak, pókok fórum

Ez az osztály az állatvilág legnépesebb osztálya, az ismert állatfajoknak több mint a fele, mintegy 700 ezer faj tartozik ide. Mivel napjainkban is folyamatosan ismernek meg és írnak le új fajokat, ez az arány ennél jóval nagyobb is lehet: a rovarfajok számát egyesek hárommillióra becsülik, mások harmincmilliót sem tartanak lehetetlennek. A rovarokat a Föld szinte minden biotópjában megtaláljuk; többségük főleg a szárazföldeken él, a világtengerekben jóval kevesebb fajuk ismert. Testük szelvényezett, az egyes szelvények pedig más-más funkciót látnak el. Embriójuk a petében fejlődik, ahonnan a fejlődés későbbi szakaszában lárvaként bújik elő. A lárva stádium több vedlésen át tarthat, míg a fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota) lárvái bebábozódnak, végül pedig a bábból kifejlett rovarként (imágó) bújnak elő.

Tuti menü